Asbest in en om het huis

Op 10 augustus 2017, over deze onderwerpen: Milieu & Energie

Er is heel wat geschreven over het vinden van asbest. Op meerdere plaatsen in Vlaanderen, ook in Peer, zijn er ‘asbestincidenten. Asbest is aanwezig in de bodem, in gebouwen, nutsvoorzieningen, in slooppuin enz. Ook in oudere woningen komen heel wat asbest houdende materialen voor.

N-VA Peer heeft op de gemeenteraad van juli 2017 (ingediend agendapunt) aangedrongen op het degelijk informeren van de Perenaars via de geschikte kanalen (o.a. De Poort).

Volgend artikel is niet bedoeld om paniek te zaaien, wel om te informeren over en hoe om te gaan met asbesthoudend materiaal. Daarom is het erg uitgebreid.

Bron : Vlaamse overheid. Asbest in en om uw huis.

Het is algemeen geweten dat asbest schadelijk is voor de gezondheid.

Gezondheids problemen bij werknemers en omwonenden van asbest verwerkende bedrijven en bij mensen die om andere redenen met asbest in aanraking zijn gekomen, hebben dit voldoende duidelijk gemaakt.

Asbest is inmiddels (sinds 1998) verboden en niet meer te koop. Maar in het verleden is het materiaal in Vlaanderen veel toegepast. Iedereen kan het daarom nog tegenkomen in en om zijn woning. Bijvoorbeeld in cementgolfplaten, in dakleien, in gevelleien of in bloembakken. Asbesthoudend materiaal levert vooral gevaar op als het op de verkeerde manier verwijderd of bewerkt wordt.

Treft u ergens asbest aan, reageer dan niet te snel, informeer u eerst goed. Iedereen kan vroeg of laat met asbest in aanraking kan komen Het is de bedoeling om de verspreiding van asbestvezels in het milieu zoveel mogelijk te beperken en particulieren te beschermen tegen de blootstelling aan asbestvezels. De bescherming van werknemers is zeker ook belangrijk, ze valt onder de bevoegdheid van de federale overheid.

Asbest werd vroeger veel gebruikt, in zeer uiteenlopende toepassingen.

Mogelijk ook in of om uw woning. Het is immers een veelzijdig materiaal met uitstekende kwaliteiten. Maar na enige tijd ontdekte men dat het inademen van asbestvezels ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Gevolgen die pas jaren later aan het licht komen. Vandaar dat gebruik en hergebruik van asbest en materiaal dat asbest bevat sinds 1998 verboden zijn. Moet u zich nu meteen zorgen maken? Eerst denken, dan doen. Het is bewezen dat asbest schadelijk kan zijn voor uw gezondheid. Veel hangt echter af van de soort toepassing, van de kans op beschadiging en van de staat waarin het verkeert.

De brochure die u kunt downloaden ( Vlaamse overheid; Asbest in en om uw huis) geeft u de nodige informatie. Hieronder geven we een samenvatting.

Wat is asbest precies?

Asbest is een vezelachtig mineraal dat in de natuur voorkomt. Het is opgebouwd uit microscopisch kleine vezels. Commercieel zijn drie soorten asbest van belang geweest: wit asbest of chrysoliet, blauw asbest of crocidoliet, en bruin asbest of amosiet. Bij inademing kunnen ze alle drie erg schadelijk zijn, maar blauw en bruin asbest zijn het gevaarlijkst. Wanneer het materiaal verwerkt is, kan u het niet meer herkennen.

Asbest was vanaf de tweede wereldoorlog tot in de jaren tachtig een erg populair materiaal. Het heeft sterke pluspunten. De grondstof komt voor in de bodem en is eenvoudig te ontginnen uit asbestmijnen. In België komt de grondstof van nature niet voor. Asbest zelf is goedkoop en heeft uitstekende fysische en chemische eigenschappen: sterk, slijtvast, hittebestendig, isolerend, bestand tegen zuren en basen.

Asbest is inmiddels verboden en niet meer te koop. Maar in het verleden werd het vaak toegepast in de woningbouw. Niet in zuivere vorm, maar verwerkt in asbesthoudende materialen. Een paar van de bekendste voorbeelden zijn asbest cement golfplaten, leien en bloembakken, asbest isolatie rond verwarmingsbuizen en afdichtkoord voor kacheldeurtjes.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van asbest?

Asbestvezels inademen kan gevaarlijk zijn. Asbestvezels kunnen splitsen in kleine, niet met het blote oog waarneembare vezels. Die kunnen in de lucht terechtkomen en zijn dus vooral gevaarlijk bij inademing. Ze dringen dan zeer diep in de longen door en kunnen ernstige ziekten zoals asbestose, mesothelioom en longkanker veroorzaken. Meestal duiken die ziekten pas tussen 20 en 40 jaar na de blootstelling aan asbestvezels op. Ze komen voornamelijk voor bij beroepsmatige blootstelling aan asbest.

Theoretisch kan elke blootstelling, hoe klein ook, leiden tot asbestziekten. Het risico wordt groter naarmate er meer vezels worden ingeademd, bijvoorbeeld als gevolg van het bewerken (boren, zagen, schuren) of beschadigen van asbesthoudend materiaal. Verder neemt het aantal vezels dat u inademt toe naarmate u langer aan asbestvezels wordt blootgesteld. Daarom is het belangrijk dat u het inademen van asbestvezels zo veel mogelijk voorkomt. Bij iedereen is waakzaamheid geboden.

Iedereen wordt blootgesteld aan asbestvezels: er is een achtergrondconcentratie van maximaal 200 vezels per kubieke meter. In de buitenlucht bevinden zich doorgaans zo weinig vezels dat het gezondheidsrisico extreem laag is. Ook binnenshuis is het risico zeer klein, zolang de asbestvezels stevig vastzitten in het materiaal waarin ze verwerkt zijn. Maar heel anders wordt het wanneer asbestvezels uit dat materiaal vrijkomen. Asbest kan leiden tot zeer ernstige aandoeningen.

 Asbestose is op zich niet dodelijk, maar de patiënt ademt moeilijk en loopt veel kans op long- en hartproblemen. Asbestose wordt veroorzaakt door een relatief hoge blootstelling aan asbest. Asbestose komt, in tegenstelling tot de andere twee ziekten, alleen voor bij beroep gebonden blootstellingen.

 Mesothelioom is een zeldzame agressieve kanker aan het long- of buikvlies, die in onze streken bijna uitsluitend in verband wordt gebracht met asbestblootstelling. Meestal overlijdt de patiënt binnen het jaar na het stellen van de diagnose.

Ook longkanker is vaak fataal. Roken en asbest vormen bovendien een extra bedreigende combinatie.

Wanneer kunnen asbestvezels vrijkomen?

Als asbest niet of nauwelijks aan een drager materiaal gebonden is, of als het materiaal in slechte staat verkeert, kunnen er gemakkelijk vezels vrijkomen. Daarnaast komen ze vrij als asbesthoudend materiaal op een ondeskundige manier wordt gesloopt of bewerkt. Zagen, slijpen, snijden, schuren, boren of afspuiten onder hoge druk houden dus steeds een risico in. Het gebruik van mechanische werktuigen met grote snelheid en hogewaterdrukreinigers zijn dan ook verboden.

Hechtgebonden of ongebonden: een belangrijk onderscheid.

Globaal zijn de verschillende asbestproducten in twee groepen in te delen. De ene groep wordt gevormd door producten waarin het asbest hechtgebonden is aan andere stoffen. Dat betekent dat de asbestvezels stevig verankerd zijn in het dragermateriaal. Dat is bijvoorbeeld het geval bij asbestcement (golfplaten, leien, buizen). Zolang dat in goede staat is en niet wordt bewerkt of gesloopt, komen er nauwelijks vezels vrij. De verankering van de vezels neemt echter af naarmate het materiaal meer verweert of veroudert.

De andere groep bestaat uit producten waarin het asbest min of meer los zit (ongebonden asbest). Dat treffen we onder meer aan in asbestkoord. Daar zijn de vezels minimaal verankerd in het dragermateriaal, zodat ze zeer gemakkelijk vrijkomen als het materiaal verweert of bewerkt wordt.

 Hoe groot is het risico? Waar moet u precies op letten?

Als u thuis ergens asbesthoudend materiaal aantreft, reageer dan niet overhaast, maar analyseer de situatie aandachtig. Hoe groot is het risico dat er asbestvezels vrijkomen? Gaat het om hechtgebonden asbest in goede staat? In dat geval is het risico minimaal en kunt u alles gerust laten zitten.

Gaat het echter om ongebonden asbest of hechtgebonden asbest in slechte staat? Dan is het tijd om maatregelen te treffen. Vergeet ook het ‘zwerfasbest’ niet! Asbesthoudende materialen komen vaak in en om het huis voor. Maar soms slingeren ze gewoon ergens buiten rond. Of zijn ze opgeslagen in de garage, in de kelder, op zolder, in een schuur ...

 Dat zogeheten zwerfasbest mag niet meer gebruikt worden. Bovendien zal het mettertijd verweren en dus een risico vormen. Daarom kunt u het best verwijderen.

Vanaf eind jaren zeventig werden verschillende toepassingen van asbest verboden.

Het sluitstuk vormt het Koninklijk Besluit (KB) van 3 februari 1998, dat een asbestverbod oplegde voor een lange lijst van toepassingen. Het KB van 23 oktober 2001 vervangt het KB uit 1998 en geeft geen lijst van verboden toepassingen meer. In plaats daarvan geldt nu een algemeen verbod op het produceren, het gebruiken en het op de markt brengen van alle toepassingen van asbest.

In woningen en gebouwen gebouwd na 2001mochten geen asbesthoudende materialen gebruikt worden. Voor nieuwbouw hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken: de materialen van tegenwoordig bevatten geen asbest meer.

Voor alle duidelijkheid: het algemene verbod geldt niet voor toepassingen die al geïnstalleerd of in gebruik waren. U doet dus niets onwettelijks als u bijvoorbeeld het in goede staat verkerende asbestcementdak op uw garage laat liggen. Dat dak mag u laten liggen tot de normale levensduur verstreken is, of tot uw dak uit gebruik wordt genomen. De normale levensduur is ongeveer 50 jaar. Meestal geeft de leverancier 30 jaar garantie. Bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld zure emissies in de omgeving, kunnen wel leiden tot versnelde veroudering.

Het algemene verbod geldt wel voor hergebruik. De asbesthoudende materialen van bijvoorbeeld uw dak mag u dus niet opnieuw gebruiken voor pakweg een kippenhok - zelfs niet als ze nog in perfecte staat zijn. En u mag ze evenmin verkopen.

Asbesthoudende materialen werden destijds gebruikt voor allerhande toepassingen.

Met het blote oog valt asbest nooit met 100 % zekerheid te identificeren. Daarvoor zijn tests nodig van een erkend laboratorium (45 euro). De gegevens van alle erkende laboratoria vindt u op de http://www.werk.belgie.be/asbest_in_materialen.aspx.

Wat als u twijfelt? U hoeft bij twijfel niet meteen naar een laboratorium te stappen. Allereerst kunt u nagaan van wanneer de toepassing in kwestie dateert. Sommige materialen zijn sinds de jaren zeventig en tachtig verboden, en daarna dus niet meer toegepast. Asbestcement is wel nog tot 1998 op de markt gebracht. Soms kan ook de fabrikant, de verkoper of de installateur van het materiaal u vertellen of er asbest in verwerkt is.

Hechtgebonden toepassingen

           Golfplaat

 Asbestcementen golfplaat van ongeveer 5 mm dikte.

 Lichtgrijs of gekleurd (zwart of rood). Asbestvrije platen zijn vaak versterkt met kunststof veiligheidsstrips in de golven. Die kunt u zien aan het uiteinde van de plaat.

 Zeer veel toegepast op daken van garages, schuren, tuinhuisjes, dierenhokken, bijgebouwen ... Toegepast tot 1998

          Dakleien en gevelleien

 Vlakke kunstleien in asbestcement.

Grijs materiaal, maar aan de buitenkant vaak zwart of rood gekleurd.

Zeer algemeen toegepast op daken van huizen en als bekleding van gevels.

Toegepast tot 1998

           Bloembakken

Vrij dunne asbestcementen bakken in diverse vormen.

Grijs, maar vaak ook wit gekleurd.

Zeer frequent toegepast, zowel binnen als buiten.

Toegepast tot 1985

           Glasaltoepassingen

Vlakke plaat in asbestcement met een gladde harde bovenlaag.

Uitgevoerd in verschillende kleuren.

Vaak toegepast voor keukenmeubelen en soms voor badkamermeubelen of als buitendeur. Toegepast tot 1994.

          Onderdakplaat

Dunne roze, lichtgrijze of gele plaat in asbestcement met cellulose vezels. Voelt zacht aan.

Vaak toegepast als onderdakplaat bij leien- of pannendaken.

 Toegepast tot Jaren negentig.

           Afvoerbuizen en goten

 Ronde, meestal grijze buizen en goten in asbestcement.

Soms toegepast in sanitair, riolering en dakafvoer. Ook af en toe als paaltjes voor omheiningen. Toegepast tot 1998.

          Vloertegels

Harde, dunne, meestal gevlamde tegels in asbesthoudend vinyl. Breken bij buiging. Vaak bevestigd met asbesthoudende lijm.

Weinig toegepast in huizen, wel wat vaker in scholen.

Toegepast tot jaren zeventig.

           Schouwpijpen en luchtkanalen

Ronde of vierkante buizen in grijs asbestcement.

Vaak toegepast als rookafvoer of voor de verluchtingskanalen en afvalkokers.

Toegepast tot 1998

          Imitatiemarmer

Asbestcementplaat, meestal zwart met witte stipjes. Soms ook lichtgrijs of wit. Voorkomen? Soms toegepast voor vensterbanken, traptreden, tussendorpels en - in mindere mate - schoorsteenmantels.

Toegepast tot 1985

          Vensterdorpels en muurkappen

Massieve stukken asbestcement, soms grijs, maar meestal zwart gekleurd.

Soms buiten toegepast voor vensterdorpels en als muurkappen.

Toegepast tot 1994

          Muurplaat of plafondtegel

Vlakke of gegroefde plaat of tegel

Vaak toegepast als bekleding van muren en plafonds en ook in tussenwanden

Toegepast tot 1990

Ongebonden toepassingen

          Plaasterisolatie rond verwarmingsleidingen

Brokkelig plaaster met weinig tot zeer veel vezels. Meestal omwikkeld met wit jute doek.

Soms toegepast als isolatie van verwarmingsbuizen, meestal in kelders van oudere huizen.

Toegepast tot Jaren tachtig

          Afdichtingskoord

Wit tot grijs pluizig koord. Valt zeer makkelijk uiteen.

Bij kachels en verwarmingsketels vaak als afdichting van schoorsteen, uitlaat, ruit of deurtje Toegepast tot Jaren tachtig

          ‘Lagedensiteit’- brandwerende asbestcementplaat

Weinig stevige asbestcementplaat, witgrijs of in een andere kleur.

Weinig toegepast in woningen, vaak in grote constructies. Gebruikt als brandwerende plaat voor verwarmingsketels, brandwerende valse plafonds, in branddeuren, brandwerende scheidingswand. Toegepast tot 1998

          Asbestvilt of -karton

Kartonachtig materiaal, doet denken aan schoendooskarton. Uitzicht zeer divers en daardoor moeilijk te herkennen.

Weinig toegepast. Gebruikt als onderlaag voor vinylvloerbedekking in keukens of op trappen. Toegepast tot 1993

          Isolatie in huishoudtoestellen

Grijze, kartonachtige hitteisolatie.

Soms toegepast in broodroosters, strijkijzers en haardrogers. De toestellen in kwestie zijn haast niet meer te vinden.

Toegepast tot Jaren tachtig

Een risicohoudende wegverharding

Asbesthoudend puin werd vroeger wel eens gebruikt om erven of landweggetjes te verharden. Voertuigen kunnen dan het materiaal verpulveren en asbestvezels doen opwaaien. Ook is asbesthoudend materiaal door slordigheid of sluikstorten her en der in het milieu terechtgekomen. Als u dergelijk asbestafval ergens aantreft, is het erg belangrijk dat u contact opneemt met de milieudienst van uw gemeente. Die zal samen met de eigenaar en de OVAM (de Openbare Afvalstoffenmaatschappij voor het Vlaams Gewest) een gepaste oplossing zoeken.

Verwijderen hoeft niet altijd

Niet-verweerd materiaal mag meestal blijven zitten. Alles hangt af van het soort asbesthoudend materiaal en de staat waarin het verkeert. De algemene regel is dat asbesthoudend materiaal in goede toestand meestal mag blijven waar het zit. Vooral toepassingen in hechtgebonden asbestcement leveren weinig risico op. Onoordeelkundig verwijderen is veel gevaarlijker dan alles laten zitten. Toch moet u waakzaam blijven. Asbesthoudend materiaal dat zich nu in goede staat bevindt, kan op termijn een gevaar opleveren omdat het beschadigd raakt of verweert. Soms kunt u het materiaal beter verwijderen of afschermen

 Beschadigd of verweerd hechtgebonden en beschadigd of verweerd ongebonden asbesthoudend materiaal kan beter verwijderd worden als het niet afgeschermd is. Binnenhuistoepassingen uit ongebonden asbest in goede staat, die zich op een plaats bevinden waar regelmatig mensen komen (zodat het materiaal kans loopt beschadigd te worden), kunt u het best laten verwijderen of afschermen indien mogelijk. Het gaat dan bijvoorbeeld om asbestisolatie rond verwarmingsleidingen of lagedensiteitasbestcement. In vele gevallen kunt u zelf het nodige doen, zolang u rekening houdt met enkele veiligheidsmaatregelen.

In een aantal gevallen zal u professionele hulp moeten inroepen.

De hogedrukreiniger is taboe! Als u uw asbesthoudende dakbedekking met een hogedrukreiniger ontmost of reinigt, komt er een onaanvaardbaar hoge concentratie aan asbestvezels vrij in de omgevingslucht. Bovendien komt er asbesthoudend slib in uw dakgoten, en vervolgens in uw regenput of de riolering terecht. U brengt dan anderen in gevaar en bent volgens de Vlaamse milieureglementering strafbaar.

Asbestcementleien of asbestcementen golfplaten afspuiten met de hogedrukreiniger is dus taboe. Net zoals schuren, slijpen, zagen, boren, bewust breken en alle andere agressieve bewerkingen. Zonnepanelen of overdak plaatsen op asbesthoudende daken is verboden.

Er is momenteel geen veilig en milieuvriendelijk alternatief voor het ontmossen van asbesthoudende dakbedekkingen. Het enige wat u kunt doen, is de dakbedekking vervangen door een nieuw - uiteraard asbestvrij - materiaal.

Verwijderen van asbesthoudend materiaal

          Eenvoudig verwijderbaar asbest cement in goede staat

Vaak is asbestcement nog in goede staat en eenvoudig te verwijderen. Bijvoorbeeld als het gaat om vastgeschroefde of vastgespijkerde asbestcementen platen of leien. In dat geval kunt u zelf aan de slag, op voorwaarde dat u enkele voorzorgsmaatregelen neemt. Tijdens de werkzaamheden bevochtigt u het materiaal intens, zodat eventueel vrijkomende asbestvezels niet wegwaaien. Verwijder het asbesthoudende materiaal voorzichtig, zonder agressieve bewerkingen. Dit betekent dat u gebruik moet maken van handwerktuigen of eventueel traagdraaiend gereedschap. Mechanische werktuigen met grote draaisnelheid zoals zaagschijven, slijpschijven, boormachines en hoekslijpmachines zijn uit den boze. Voorkom dat het materiaal breekt door de stukken in asbestcement een voor een te verwijderen en voorzichtig naar de begane grond te brengen. Zeker niet gooien! Het materiaal wordt in afwachting van afvoer afzonderlijk opgeslagen. Asbesthoudend afval mag nooit gemengd worden met ander bouw- en sloopafval. Zorg als u binnenshuis werkt voor een goede verluchting en maak achteraf alles schoon met water. Niet met een stofzuiger, want die blaast fijne asbestvezels gewoon de lucht in.

Doe-het-zelven is niet altijd aan te raden

          Ongebonden asbest, verweerd of beschadigd asbestcement en moeilijk te verwijderen toepassingen (ook van asbestcement) kunt u niet zelf op een veilige manier afbreken.

Zonder gespecialiseerde kennis en uitrusting is de kans reëel dat er een grote hoeveelheid asbestvezels in de omgevingslucht terechtkomen. U stelt zichzelf dan bloot aan onnodige risico’s. Doe in dergelijke gevallen beroep op een professionele asbestverwijderaar. Voor eenvoudig te verwijderen asbestcement zijn dit aannemers of dakdekkers die een gepaste opleiding* hebben gevolgd. Vraag een bewijs van deze opleiding. Voor ongebonden asbest en moeilijk te verwijderen of sterk verweerde asbestcement zijn het erkende asbestverwijderaars, waarvan u de gegevens terugvindt op het adres http://www.werk.belgie.be/lijst_ asbestverwijderaars.aspx. U kunt de lijst ook opvragen via het telefoonnummer 02 233 45 93.

Waar naartoe met uw asbestafval?

Hechtgebonden asbestcement in relatief goede staat, mag u zelf naar een containerpark, een voor asbestcement vergund sorteercentrum of een hiervoor vergunde stortplaats brengen. Vergeet niet dat u asbestafval steeds afgezonderd moet houden van ander bouw- en sloop afval. Sinds 2008 moeten alle containerparken asbestcement aanvaarden. Er kan een beperking zijn van de hoeveelheid. Hiervoor informeert u best bij de milieudienst van uw gemeente.

Het containerpark heeft voor asbestcement een afzonderlijke container. Denk er ook aan dat asbestafval niet thuishoort in de container met bouw- en sloopafval. Vraag indien nodig advies aan het personeel van het containerpark. Asbestcement kan ook worden afgevoerd naar een hiervoor vergunde stortplaats, waar het verpakt wordt gestort. Een lijst van dergelijke stortplaatsen vindt u op de website van de OVAM: www.ovam.be via de zoekterm “verwerkers”. De erkende verwijderaar die uw ongebonden en moeilijk te verwijderen asbesttoepassingen verwijdert, zal er doorgaans voor zorgen dat het wordt afgevoerd door een erkend overbenger. Een lijst van erkende verwijderaars vindt u op http://www.werk.belgie.be/lijst_asbestverwijderaars.aspx of kunt u aanvragen bij de Federale Overheidsdienst voor Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg via het telefoonnummer 02 233 45 93. 26.

Zelfstandigen vallen niet onder de arbeidswetgeving (KB van 16 maart 2006, zie p.31) en zijn daardoor niet verplicht een opleiding te volgen. Ze vallen wel onder de milieuwetgeving (zie p. 32-33) en moeten ook (bij wet) de preventieve maatregelen toepassen en mogen geen verboden handelingen uitvoeren.

Ongebonden asbesthoudend en gebonden asbesthoudend afval kunnen steeds afgevoerd worden door een voor asbestafval geregistreerd inzamelaar. Een lijst van geregistreerd inzamelaars vindt u op de website van de OVAM, www.ovam.be via de zoekterm “inzamelaars”. U kunt vooraf het best steeds informatie aanvragen over de verpakkings voorwaarden voor het afval. Meestal moet het dubbel verpakt zijn - bijvoorbeeld in twee stevige plastic zakken die degelijk zijn dichtgemaakt - en voorzien van een specifieke asbestetikettering. De geregistreerde inzamelaar zal het asbestafval mogelijk voor u verpakken en etiketteren.

Vraag aan de geregistreerde inzamelaar steeds een kopie van het ondertekende identificatie formulier voor afvalstoffen. Het is uw bewijs dat u het asbestafval op wettelijke wijze hebt laten afvoeren. Asbestcement en andere hechtgebonden toepassingen worden gestort op een hiervoor vergunde stortplaats.

Ongebonden asbesthoudend afval wordt afgevoerd naar een gespecialiseerde installatie, waar het asbesthoudend afval gefixeerd wordt zodat de vezels niet meer kunnen vrijkomen in het milieu. Vervolgens wordt het materiaal afgevoerd naar een vergunde stortplaats voor gevaarlijk afval (een categorie I-stortplaats).

Zeven veiligheidstips voor wie zelf hechtgebonden asbest wil verwijderen

1. Controleer of het materiaal hechtgebonden is, nog in goede staat verkeert, en makkelijk door uzelf te verwijderen valt. Dan kunt u zelf aan de slag. U kunt hiervoor ook contact opnemen met een aannemer of dakdekker die een opleiding* volgde voor het verwijderen van asbestcement. Ongebonden asbest of moeilijk te verwijderen of sterk verweerd asbestcement mag enkel verwijderd worden door een erkend asbestverwijderaar.

2. Bevochtig het materiaal intens, zodat eventueel loskomende vezels niet gaan rondwaaien.

3. Verwijder de delen een voor een, met de hand. Gebruik hierbij een stofmasker type FFP3 of gelijkwaardig en draag bij voorkeur een wegwerpoverall.

4. Gebruik uitsluitend handwerktuigen.

5. Zorg als u binnenshuis werkt voor een goede verluchting, en reinig achteraf met water. Gebruik geen stofzuiger!

6. Spring voorzichtig om met het verwijderde materiaal: zorg dat het niet kan breken.

7. Breng het asbestcementafval meteen naar het containerpark of de stortplaats. Deponeer het niet bij het bouw- en sloopafval. Informeer indien nodig bij het personeel van het containerpark.

Onderhouden van asbesthoudend materiaal

In goede staat verkerend hechtgebonden asbest mag u gerust onderhouden. Maar u moet wel steeds voorzichtig blijven en geen bewerkingen uitvoeren. Verven of behangen van hechtgebonden asbest mag wel als u geen voorbehandeling zoals schuren toepast.

Wie zal dat betalen?

In principe draait de huiseigenaar op voor de verwijderingskosten. Als een gespecialiseerd bedrijf ongebonden asbest verwijdert, kan de rekening behoorlijk oplopen. Dat komt omdat zo’n bedrijf een hele reeks voorzorgsmaatregelen neemt om gezondheidsrisico’s te voorkomen. U kunt wel de prijs proberen te drukken door offertes aan te vragen bij verschillende erkende verwijderaars. Die hanteren immers niet allemaal dezelfde tarieven.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is