Na 3 jaar toch meer inzet op veiligheid in Peer?

Op 30 januari 2017, over deze onderwerpen: Beleid & financiën

N-VA Peer vernam tijdens haar wekelijks straatbezoek aan de bewoners  (“Het klimaat in {Uw straat}”) dat inbraken, drugs en (kleine) criminaliteit niet enkel in grote steden en gemeenten voorkomen maar dat ook Peer er zeker niet van gespaard wordt.

Voor N-VA Peer was veiligheid al in 2013 een kerntaak voor de gemeente.

N-VA gemeenteraadslid Liliane Hinoul informeerde in juni 2013!!! de gemeenteraad over de mogelijkheid om met buurtinformatienetwerken (BIN) de veiligheid te verhogen. Een BIN is een vorm van buurtpreventie. Het is een burgerinitiatief om de betrokkenheid van de bevolking, handelaars, lokale organisaties,… te verhogen bij de bestrijding en voorkoming van criminaliteit. De participatie van de burger levert een meerwaarde op om onveiligheid  aan te pakken. Het is een gestructureerde samenwerking die informatie uitwisseling inhoudt. De leden van het BIN informeren de politie van ‘gevaarlijke of verdachte situaties’. De politie doet hetzelfde naar de leden toe. 

Het beleid ging er toen niet op in.

Na 3 jaar denkt ook het beleid aan meer veiligheid via buurtpreventie.

Waar voorheen informatie uitwisseling gebeurde via SMS maakt de applicatie WhatsApp op de smartphone dit nu uitgebreider mogelijk. De politie kan de informatie gebruiken in de opsporing van de verdachte(n) en als bewijs tijdens een juridische procedure. Het biedt de politie extra ogen en oren. Ook  geeft dit extra toezicht de buren een beter (veiligheids)gevoel, het is “goed” burgerschap, bevordert de burgerzin en het sociaal engagement.

Waar BIN of WhatsApp Buurtpreventie in Vlaanderen georganiseerd werden stelt men  een dalende trend in b.v. woninginbraken vast .

Er zijn meer dan voldoende redenen om ook in Peer deze vorm van burgerparticipatie inzake veiligheid meer bekend te maken en initiatiefnemers bij de oprichting te ondersteunen!

N-VA Peer is een grote voorstander om het systeem te promoten en te stimuleren bij de bewoners en de lokale handelaars om voldoende draagvlak te bekomen.

In ‘De Poort’ van januari 2017 lezen we onder ‘Veiligheid’: 'Verder zet de stad Peer in op de uitbouw van een WhatsApp-netwerk, onder meer voor buurtpreventie of het melden van bepaalde (nood)situaties'.

N-VA Peer is tevreden dat het beleid eindelijk dit initiatief neemt. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is