Tweede poging voor een zwembad (Molenheide).

Op 12 februari 2017, over deze onderwerpen: Cultuur & Sport

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters trekt voor de tweede keer 10 miljoen euro uit voor de renovatie of nieuwbouw van zwembaden. 37 initiatiefnemers dienden een aanvraag in, 14 voor nieuwbouw en 23 voor renovatie( waaronder Houthalen-Helchteren/Peer).

De dossiers worden nu onder de loep genomen door een beoordelingscommissie die bestaat uit vertegenwoordigers van o.a. Sport Vlaanderen, VVSG, Vlaams Energie Bedrijf en het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen. Zij zullen een advies geven. Midden maart neemt de Vlaamse regering de uiteindelijke selectiebeslissing.

De vorige aanvraag (2016) werd niet weerhouden.

Voor renovatiedossiers ligt de klemtoon op bouwkundige aanpassingen en aanpassingen van de technieken in functie van energie of milieutechnische eisen. Zowel voor nieuwbouw als renovatie vormt integrale toegankelijkheid voor iedereen een belangrijk criterium.
Een renovatieproject kan tot 30% subsidies krijgen, geplafonneerd tot 500.000 euro. 

Of de renovatie van een zwembad van een vakantiepark als Molenheide voldoet aan de voorwaarden en voor subsidies in aanmerking komt is zeer de vraag. Is de tussenkomst door de gemeenten in de uitbatingskosten ( in de vorige aanvraag 350.000 euro jaarlijks )  nog steeds voorzien? Welk zal de korting zijn voor de zwemmende Perenaar? Wat bij faillissement of overname?

Voor Peer is ook het volgende belangrijk.

Deze aparte oproep voor zwembaden is de laatste in zijn soort, zegt Vlaams minister Muyters: “Ik heb ondertussen werk gemaakt van een Globaal Sportinfrastructuurplan, waarbij elk jaar geïnvesteerd wordt in sportinfrastructuur volgens de effectieve noden op het terrein. Vroeger wisten gemeenten niet in welke soort infrastructuur Vlaanderen zou investeren. Het waren eens Finse pistes, dan weer sportvloeren of zwembaden. Nu maken we dat onderscheid niet meer en kunnen gewoon dossiers ingediend worden, die nadien beoordeeld worden op hun waarde.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is