99.000 euro voor de restauratie van een langgestrekte hoeve in Peer

Op 17 december 2019, over deze onderwerpen: Cultuur & Sport

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 99.303,58 euro toe voor de restauratie van de hoeve aan de Heihuiskens in Peer. “De typerende langgestrekte hoeve getuigt van de landbouwbedrijvigheid in Vlaanderen in de eerste helft van de 20ste eeuw. De hoeve met traditioneel erf is mooi gelegen in open agrarisch gebied. Na de restauratie kan de hoeve opnieuw als woning gebruikt worden", zegt Diependaele.

De langgestrekte hoeve aan de Heihuiskens in Peer wordt gerestaureerd zodat ze opnieuw gebruikt kan worden als woning. De hoeve is structureel in redelijk goede staat. Een paar scheuren in de gevels wijzen op lokale onstabiele grond of verzakkingen in de ondergrond. Een aantal scheuren aan de raamopeningen wijzen op stabiliteitsproblemen van de achterliggende draagstructuur. Dankzij de restauratiepremie kunnen werken uitgevoerd worden zodat de situatie niet verslechtert. Daarnaast worden vochtproblemen aangepakt, komt er een nieuw dak met dakpannen en wordt het buitenschrijnwerk in de oorspronkelijke staat hersteld.

De langgestrekte hoeve in Peer is gebouwd als een stal-woonhuis met dubbelhuisopstand. De woning dateert naar verluidt van 1925. In 2009 werd de hoeve beschermd omwille van de architectuurhistorische en volkskundige waarde. Vooral de traditionele architecturale elementen van de goed bewaarde hoeve zijn waardevol: de verankerde baksteenbouw, de gecementeerde plint en lekdrempels van de getoogde muuropeningen en het zadeldak. Zoals vaak het geval was, is de westelijke zijpuntgevel blind als beschutting tegen de felle westenwind, terwijl de voorgevel volledig naar het zonnige zuiden is gekeerd. De hoeve heeft een traditioneel erf en is mooi gelegen in agrarisch gebied.    

In de hoeve zijn cementtegelvloeren, binnendeuren en twee marmeren schouwen mooi bewaard.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is