U bent hier
Minister Demir investeert in het platteland: 7 nieuwe plattelandsprojecten goedgekeurd in de provincie Limburg
Minister van Omgeving Zuhal Demir heeft 7 nieuwe plattelandsprojecten in de provincie Limburg goedgekeurd. Daarmee ondersteunt ze de sociale leefbaarheid van dorpen op het platteland, stimuleert ze de lokale economie en versterkt ze de landschapskwaliteit.
7 nieuwe plattelandsprojecten
In totaal werden er 14 projecten ingediend voor het versterken van het platteland in de provincie Limburg, via de projectoproepen Platteland Plus en Omgevingskwaliteit. Er werden 7 projecten goedgekeurd:
- Kerkfabriek Sint-Jozef Rijkel – Parochiekerk Rijkel
- Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren vzw – Haspengouwse fruitweides, geïnspireerd door het verleden en klaar voor de toekomst
- Hogeschool PXL - Ontwikkelen van lesmateriaal met behulp van 360°-beelden en Virtual Reality voor de land- en tuinbouwsector
- Innovatiesteunpunt voor landbouw en platteland – Boer & Buurtsuper
- Regionaal Landschap Kempen en Maasland - De Willemsroute
- Stad Peer - Lokaalmarkt Peer
- De Lieteberg - Limburgse honingcoöperatieve
Onder dit bericht vindt u meer informatie over de geselecteerde projecten.
Steun van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling
In 2021 werden in alle Vlaamse provincies oproepen gelanceerd voor het indienen van projecten die de omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland versterken. Diverse plattelandsactoren, waaronder lokale besturen en verenigingen die op het platteland actief zijn, konden een project indienen.
De goedgekeurde projecten krijgen plattelandsmiddelen via het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPOIII) of via de financieringsmaatregel Platteland Plus. De Vlaamse Landmaatschappij is beheersdienst voor deze initiatieven.
"Het specifieke karakter van het platteland biedt heel wat troeven en uitdagingen die we maximaal moeten benutten en aangaan. Via het programma voor plattelandsontwikkeling geven we vanuit Vlaanderen onder andere landbouwers en tal van organisaties en verenigingen een financiële impuls om projecten uit te werken die o.a. de korte keten versterken, fossiele brandstoffen inruilen voor groene energie of mee zorgen voor een gezondere omgeving die ook aantrekkelijk is voor toeristen", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
De uitvoering van de 9 geselecteerde projecten bedraagt in totaal 1.000.150,08 euro. De totale subsidie (Europees, Vlaams en provinciaal) voor die projecten bedraagt 650.097,55 euro. Daarvan voorziet minister Demir 216.928,25 euro.
Meer informatie
Voor informatie over de projecten kunt u contact opnemen met de contactpersoon van het provinciale plattelandsloket van Limburg: T 011 23 74 42 of landbouwenplatteland [at] limburg.be. Meer informatie over het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling op de website van de Vlaamse Landmaatschappij
Bijlage: overzicht van de gesubsidieerde projecten in Limburg:
1) Kerkfabriek Sint-Jozef Rijkel – Parochiekerk Rijkel
De kerkfabriek Sint-Jozef Rijkel wil de parochiekerk geschikt maken voor nevenbestemmingen, waardoor een niet-commerciële, hedendaagse infrastructuur ter beschikking komt voor verenigingen en bewoners. Er wordt verwacht dat dat nieuwe verbindende initiatieven zal genereren terwijl het gebouw zijn roeping als gemeenschappelijke plek voor bezinning en ͞gedenkplaats ook het dorp kan bestendigen.
2) Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren vzw – Haspengouwse fruitweides, geïnspireerd door het verleden en klaar voor de toekomst
Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren onderneemt actie om de achteruitgang van de hoogstamboomgaarden in Haspengouw en Voeren te stoppen. De sleutel tot het succes voor het behoud van onze hoogstamboomgaarden is het zoeken naar nieuwe functies, verdienmodellen, beheersystemen en de kennisuitwisseling daarover. Binnen dit project zal er op deze verschillende functies en doelstellingen gewerkt worden.
3) Hogeschool PXL - Ontwikkelen van lesmateriaal met behulp van 360°-beelden en Virtual Reality voor de land- en tuinbouwsector
De Hogeschool PXL wil innovatieve vormingspakketten ontwikkelen. Door zo goed gevormde nieuwe arbeidskrachten naar de land- en tuinbouwsector te leiden, verhoogt de innovatiekracht en de werkgelegenheid in de sector.
4) Innovatiesteunpunt voor landbouw en platteland – Boer & Buurtsuper
Met dit project wil het Innovatiesteunpunt samen met haar projectpartners initiatieven stimuleren die korteketenprincipes in een Business-to-Business-context (B2B) toepassen.
5) Regionaal Landschap Kempen en Maasland - De Willemsroute
De Willemsroute doorkruist tussen Lanaken en Bocholt het Nationaal Park Hoge Kempen, het GrensPark Kempen-Broek en het RivierPark Maasvallei. Het Regionaal Landschap Kempen en Maasland wil met dit project een plan van aanpak opmaken om de Willemsroute op lange termijn toeristisch te ontwikkelen.
6) Stad Peer - Lokaalmarkt Peer
De stad Peer wil een wekelijkse, lokale, overdekte boerenmarkt organiseren met bar en kinderatelier. Het project zorgt voor beter boerende boeren en stimuleert de werkgelegenheid .
Daarnaast bevordert het de sociale cohesie en werkt het centrumversterkend
7) De Lieteberg - Limburgse honingcoöperatieve
De Lieteberg vzw wil met het coöperatief concept Limburgse honing in de markt zetten als streekproduct. Door de verwerking en vermarkting van de honing grotendeels over te nemen van de imker wil De Lieteberg niet alleen imkers met een beperkte interesse in honingvermarkting van dienst zijn, maar ook het product 'Limburgse honing' naar een kwalitatief hoger niveau tillen met kwaliteitsgaranties voor de consument