U bent hier
N-VA pleit voor directe verkoop van manege en cafetaria Breugelhoeve
De meerderheid wil dat het manegedeel en de cafetaria van de Peerse Breugelhoeve door de stad wordt opengesteld voor een privé-uitbater. Op die manier zou de kwaliteit van het bestaande paardenluik in het landelijke ontmoetingscentrum in Grote-Brogel bestendigd en zelfs verder uitgebouwd worden.Oppositiepartijen N-VA en Appel willen echter dat de stad de manege en cafetaria direct verkoopt, wat leidde tot een verhitte discussie op de gemeenteraad.
Historiek van de Breugelhoeve
De toenmalige manege werd in 1996 aangekocht door de stad. Sindsdien werd het complex uitgebouwd tot een volwaardig centrum naast het fietsroutenetwerk. In het centrum stonden landelijke ontmoeting, recreatie en educatie centraal. Naast het manegegebeuren is er vandaag ook ruimte voor verblijfsaccommodatie, een plattelands educatief centrum, een speel- en belevingstuin en een knuffelboerderij. “Omdat de uitbating van een manege steeds meer vak- en sectorkennis vraagt, is een uitbating door specialisten een bijna logisch verhaal”, redeneert de meerderheid.
De privépartner zal instaan voor het beheer en de exploitatie van de manege en cafetaria in concessie. Het samenwerkingsverband wordt afgesloten voor minstens 15 jaar, waarbij de privé-uitbater ook een aankoopoptie krijgt. Verwacht wordt dat deze uitbater zich engageert voor het huidige aanbod voor de paarden en dat zowel voor de rijverenigingen als voor de privégebruikers. De stad blijft eigenaar van het complex en zal het beheer blijven doen van de verblijfsaccommodatie, het educatief centrum, de speeltuin en de knuffelboerderij.
Breugelhoeve al jaren verlieslatend
Het blijkt nu dat het hele verhaal rond de vzw Breugelhoeve al jaren verlieslatend is, ondanks het feit dat meerderheidspartij CD&V dat in het verleden steevast ontkend heeft. “Alleen al de laatste 3 jaar werd er 170000 euro per jaar aan personeelskosten besteed aan de vzw. 170000 euro waar geen euro inkomsten tegenover staan, want de vzw Breughelhoeve had zelf in die periode geen overschotten op de uitbating”, berekendenWesley Kolen (N-VA) en Kathleen Soors (Appel).Omwille van deze reden vroegen de oppositiepartijen een directe verkoop boven een concessieovereenkomst.
Drie aanpassingen: aankoopoptie, langere termijn en extern bureau
CD&V ging niet akkoord met het voorstel. De N-VA en Appel vroegen daarop drie essentiële aanpassingen aan de concessieleidraad. Het betreft allereerst de schrapping van de aankoopoptie. “De tijdens de concessietermijn betaalde vergoedingen worden op dat moment ook nog eens in aftrek gebracht van de verkoopprijs, waardoor de overeenkomst het karakter van een huurkoop krijgt en de stad dus uiteindelijk geen voordeel doet met de concessie.”, motiveert Wesley Kolen. “Bovendien heeft de stad bij een directe verkoop zekerheid over de verkoopprijs. De aankoopoptie over 5, 10 of 15 jaar spreekt slechts over een verkoopprijs op basis van de op dat moment actuele schattingswaarde. De stad bindt zich met andere woorden nu al aan een mogelijke verkoop, zonder voldoende garanties te hebben over de verkoopprijs in de toekomst. Stel dat de schattingswaarde over 5, 10 of 15 jaar veel lager ligt dan de schattingswaarde op dit moment. Dan was directe verkoop op dit moment veel lucratiever geweest.In dat geval is de Peerse belastingbetaler andermaal de dupe.”
Ook de timing voor de procedure moet minder strak, zodat iedereen een eerlijke kans krijgt. Daarom willen we de termijn voor het indienden van een kandidatuur verlengen van één maand naar drie maanden.
Ten slotte vroegen Appel en N-VA ook om een extern bureau onder de arm te nemen om de procedure te objectiveren. Niet uit wantrouwen naar de stadsdiensten. Integendeel zelfs. Maar wel omdat de meerderheid moest toegeven dat er al maandenlang gesprekken gevoerd worden met minstens één potentiele kandidaat.
De drie aanpassingen werden tevergeefs voorgelegd aan de gemeenteraad. De CD&V-meerderheid stemde ze allemaal weg.