‘N-VA wil dat Peer kandidatuur voor Bosland als Nationaal Park alsnog steunt’

Op 28 april 2023

De gemeente Peer trekt de aanvraag om van Bosland om Nationaal Park te maken in. Daarbij lijkt de Peerse cd&v vooral z’n oren te laten hangen naar bepaalde belangengroepen, veeleer dan inhoudelijke argumenten te hebben voor die beslissing Dat hun eigen inwoners, de Perenaren, slachtoffer zijn van deze boycot blijft hen blijkbaar koud. “Er is nooit aan de Perenaar gevraagd wat zij willen”, zeggen Wesley Kolen (fractieleider N-VA Peer) en Fran Gysen (bestuurslid N-VA Peer).

De voltallige oppositie dwong een extra gemeenteraad af over de steun van Peer aan de kandidatuur om Bosland te erkennen als Nationaal Park.

Bosland als uniek natuurgebied

Het natuurgebied Bosland maakt kans om eind 2023 met de titel ‘Nationaal Park’ te mogen pronken en zo extra uitstraling en meer subsidies van de Vlaamse overheid te krijgen. Vlak voor de eindmeet stapt Peer uit de kandidatuur. “Nu met die beslissing komen, is uitermate opvallend te noemen. Er is immers al veel tijd, mankracht en geld geïnvesteerd in de kandidatuur”, stelt Kolen.

Matheï wijst erop dat er een gebrek aan draagvlak zou zijn onder de Perenaren om van Bosland een Nationaal Park te maken. “Maar er is nooit een bevraging gedaan om dat draagvlak te onderzoeken. Blijkbaar zijn er belangengroepen die niet willen dat Bosland een Nationaal Park wordt. Dat zijn zelfs niet eens onze woorden, maar die van cd&v-partijgenoten in andere Boslandgemeenten”, zegt Kolen. En dit terwijl het belangrijk is om onze natuurgebieden te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties”, vervolgt Gysen. “Bosland is namelijk een uniek natuurgebied in Vlaanderen met verschillende biotopen zoals heide, bossen, vennen en duinen. Het gebied biedt talloze mogelijkheden voor recreatie zoals wandelen, fietsen en paardrijden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er steeds meer aandacht komt voor het behoud van dit gebied. De aanvraag om van Bosland een Nationaal Park te maken was dan ook een logische stap om dit prachtige natuurgebied in vele opzichten verder te ontwikkelen en benutten. De erkenning biedt tot slot nog meer kansen om de huidige synergetische samenwerken tussen alle Boslandactoren en -stakeholders te intensiveren.”

Meerwaarde voor de Perenaar

Bovendien is er wel degelijk meerwaarde van zo’n Nationaal Park voor de Perenaar. Zo heeft het Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen bewezen dat zo'n erkenning kan leiden tot economische en maatschappelijke ontwikkeling voor de hele regio en dat er aan de landbouwactiviteiten in de omgeving helemaal niets hoeft te veranderen.

De N-VA-fractie zal daarom tijdens de extra gemeenteraad vragen dat stad Peer de kandidatuur om Bosland te erkennen als Nationaal Park alsnog bevestigt en ondersteunt. 

“Dat deze beslissing werd genomen naar aanleiding van politieke spelletjes en lobbywerk, zonder rekening te houden met de mening van de Perenaar kan voor ons absoluut niet door de beugel. Het is belangrijk dat er meer participatieprojecten worden georganiseerd waarbij ook de mening van lokale bewoners wordt meegenomen in beslissingen over dergelijke belangrijke projecten”, besluiten Kolen en Gysen.

Nog niet verloren

In de tussentijd blijft het afwachten of Bosland alsnog erkenning als Nationaal Park krijgt in 2023. Een Nationaal Park moet bij de start minimaal 5.000 hectare groot zijn waarvan zo’n 3.000 hectare aaneengesloten natuurgebied. Ook zonder Peer zou Bosland daar aan voldoen. Want Hechtel-Eksel, Lommel en Mol doen al zeker voort met het dossier. Als Bosland de erkenning krijgt dan maakt Peer nu door weg te lopen als enige geen aanspraak op de voordelen die zo een erkenning als Nationaal Park met zich meebrengt op vlak van economie, toerisme en natuur.

Lees het artikel in de pers: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230427_97459036?&articlehash=ONWpKKo%...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is