Een fusie voor Peer?

Op 10 februari 2016, over deze onderwerpen: Beleid & financiën

Tijdens zijn speech op de nieuwjaarsreceptie voor het personeel van de stad Peer vermeldde de stads secretaris terloops dat ook Peer de eventuele optie om te fuseren niet mag uitsluiten. Een opmerkelijke uitspraak die we graag wat verduidelijken.

Met 16.200 inwoners (Vlaams gemiddelde is 20.000) is Peer eerder klein te noemen. Qua oppervlakte is Peer met 87 km² weer groter dan de gemiddelde Vlaamse gemeente (45 km²).

Heeft Peer voldoende bestuurskracht om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan? Is een fusie een oplossing voor het versterken van die bestuurskracht? Om dat te bepalen zijn er een aantal indicatoren van belang: het inwonersaantal, de oppervlakte, de socio-economische omgeving, de ruimtelijke logica en de draagkracht van de inwoners.

De eerste concrete aanzet naar vrijwillige gemeentefusies.

De Vlaamse overheid heeft voor elke gemeente, dus ook voor Peer een standaardrapport opgesteld dat de diverse deelaspecten van de bestuurskracht in beeld brengt. (www.binnenland.vlaanderen.be) De Vlaamse overheid biedt ook de mogelijkheid aan de gemeenten om zich te laten screenen door een adviesbureau. Die screening gaat verder dan de voorgenoemde indicatoren. 19 Van de 30 gemeenten die in deze screening interesse toonden, kregen groen licht. O.a. Neerpelt en Meeuwen-Gruitrode, buurgemeenten van Peer, laten een evaluatie opmaken.

Mag Peer zich verwachten aan een huwelijksaanzoek, zoals onze burgemeester ooit ludiek opmerkte op de sociale media? Onderzoekscentrum VIVES hanteert voor zijn onderzoek de objectieve factoren socio-economische samenhang, inwonersaantal en ruimtelijke logica hanteert en besluit dat Hechtel-Eksel de natuurlijke partner van Peer is voor een fusie.

Andere factoren kunnen spelen, b.v. het gevoel van de bevolking. Kan de politieke factor doorslaggevend zijn bij de keuze voor een mogelijke fusie en partner? Wie geeft zijn burgemeestersambt op, wie blijft schepen, welke meerderheid kan gevormd worden? Tal van gevoeligheden kunnen meespelen in wat louter een rationele beslissing zou mogen zijn.

Data voor een vrijwillige fusie.

 De betrokken gemeenteraden moeten een voorstel tot samenvoeging indienen voor 31 december 2016! Een definitief voorstel, na tal van adviezen, wordt ter keuring voorgelegd aan de gemeenteraden uiterlijk op 31 december 2017. 31 mei 2018 is de einddatum voor de goedkeuring in het Vlaams parlement. Het ontwerp bevat dan de naam van de nieuwe gemeente.

Wat zit er in voor de bewoners bij een vrijwillige fusie ?

Tijdelijk een groter aantal uitvoerende mandatarissen (schepenen). Bepaalde waarborgen (salaris) bij een overtal aan decretale graden. Maar bovenal een overname van schuld van de fuserende gemeenten van € 500 per inwoner. Dit laatste, €8.000.000, kan voor de Perenaars een interessante motivering zijn.

Besluiten en vragen.

Er “beweegt” wat op fusie gebied (getuige de aanvraag van Meeuwen-Gruitrode en Neerpelt voor evaluatie)

Vanuit het beleid wordt in Peer vooralsnog niet gecommuniceerd over dit thema.
het is misschien tijd voor een “participeer”-momentje?

Blijft het voor Peer bij samenwerking tussen de gemeentes of wordt er ook gedacht aan fusie?

Gaan er in de toekomst fusies opgelegd worden?
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is