Militair op zending, geen eenvoudige missie door Karolien Grosemans

Op 13 december 2013

Voor de meesten onder ons vormen de eindejaarsfeesten een tijd van gezellig samenzijn. Net daarom is deze periode extra moeilijk voor de vele militairen die op dat moment op buitenlandse missie zijn en familie en vrienden moeten missenTerwijl deze mannen en vrouwen zich dag in, dag uit inspannen op vraag van de gemeenschapstaan wij, thuisblijvers, misschien niet altijd stil bij het moeilijke werk dat ze overal ter wereld uitvoeren. 

In 2013 waren onze militairen terug te vinden in Afghanistan, waar de Taliban zich blijven verzettenin Zuid-Libanon, waar de ontmijningsopdracht stilaan tot een goed einde komt, en in de Hoorn van Afrika, waar onze marine meestreed tegen piraterij. Begin 2013 steunde Defensie de Franse operatie in Mali en ondertussen geeft ons leger er vormingen aan Malinese soldaten. Ook iCongo kan men rekenen op onze instructeurs voor de opleiding van soldatenEn laten we ook de kleinere inzetgebieden zoals Oeganda niet vergeten. 

Niet alleen tijdens buitenlandse missies leveren onze militairen fantastisch werk. Na de treinramp in Wetteren kwamen de steun en de expertise van het leger meer dan van pas. Het laboratorium van Defensie in Peutie deelde in de Nobel-eer dankzij de samenwerking met de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, dat dit jaar de Nobelprijs voor de vrede kreeg. Nog maar pas ontving het hulpteam van B-FAST, waartoe ook militairen behoren, internationale felicitaties voor de snelle actie na de doortocht van tyfoon Haiyan in de Filippijnen, en dtopsporters van het leger haalden afgelopen jaar de ene na de andere medaille binnen.  

Ons leger heeft zich dus meermaals onderscheiden dit jaar. Ik geloof dan ook dat al die bekwame mannen en vrouwen onze waardering meer dan verdienenDaarom, aan iedere militair in binnen- of buitenland: een voorspoedig 2014 gewenst! 

 

Karolien Grosemans 
Kamerlid Defensie

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is