Boomplantactie N-VA Peer unaniem goedgekeurd – meer groen in Peer!

Op 3 mei 2022, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Milieu & Energie

Op woensdag 27 maart werd het door N-VA Peer toegevoegde agendapunt over de boomplantactie in Peer unaniem goedgekeurd.

De stad heeft een eerste klimaatactieplan 2012-2020 opgesteld en heeft zich nu geëngageerd met het gemeentelijk klimaatactieplan 2030. In de klimaatplannen is de aanplanting van bomen een belangrijk element, zoals bijvoorbeeld het bebossen van speelpleintjes en restgronden. Peer heeft tal van open groene ruimtes, braakliggende terreinen en grasvlaktes.


Ook de Vlaamse Regering en tal van natuurorganisaties engageerden zich in een bosalliantie, met de ambitie om 4.000 ha extra bos tegen 2024 te voorzien in Vlaanderen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar traditionele natuur- en bosgebieden. Ook tiny forests, stadsrandbossen, speelbossen etc. komen in aanmerking. Kortom, bossen en een groene leefomgeving in ieders buurt.


Daarom moedigt de Vlaamse Regering het planten van bomen door burgers, bedrijven en overheden aan. De coronacrisis heeft eens te meer gewezen op het belang van een groene leefomgeving, bijvoorbeeld om tot rust te komen. Maar er zijn behalve het aspect van mentale gezondheid nog voordelen. Zo biedt een groene leefomgeving recreatieve mogelijkheden en kan ze dienst doen als speel- en ontmoetingsplaats voor jong en oud. Daarnaast zijn er ook tal van voordelen op vlak van gezondheid, natuur, klimaat en milieu.

Overwegende dat:
• De stad heel wat speelzones en open ruimtes heeft;
• Het beplanten met inlandse bomen en inlandse fruitbomen geen grote kost is;
• De boomplantactie past binnen de contouren van het geldende klimaatplan;
• De aanplanting van bomen en fruitbomen tal van voordelen hebben, op vlak van mentale gezondheid, fysieke gezondheid, natuur, klimaat, milieu, recreatie, sociale cohesie, speelmogelijkheden…;
• De klimaatverandering snelle acties vraagt en elke bijdrage daartoe – hoe klein ook – een goede zaak is;
• Inwoners en verenigingen kunnen participeren door bijvoorbeeld het ‘adopteren’ van een aanplanting en/of het onderhoud van een stukje groen in hun omgeving, met steun van de stad.

 

Meer groen in Peer!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is