N-VA Peer denkt aan onze inwoners hun dure energiekosten!

Op 28 oktober 2022

Wisten jullie dat Vlaanderen de eerste regio in dit land is, en bij uitbreiding in heel Europa, die energiedelen mogelijk maakt? Dankzij Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) kan iedereen die zonnepanelen heeft en niet al zijn stroom op dat moment verbruikt, die doorgeven aan familie, vrienden of buren en dat gratis of tegen een zelf bepaalde prijs. 

Sinds kort maakt het nieuw decreet voor energiedelen het mogelijk dat vanaf juli 2022 gemeenten aan zonnedelen kunnen gaan doen en vanaf 2023 hiervoor een energiegemeenschap kunnen oprichten.

Vanaf oktober 2022 maakt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir via het klimaatfonds middelen vrij om dergelijke projecten rond energiedelen ook op andere plaatsen in Vlaanderen te ondersteunen.

Peer

We vragen aan het bestuur in Peer:

- Of er potentieel is voor middelgrote PV-installaties op publieke gebouwen waar ook de inwoners van kunnen profiteren, nu energiedelen via energiegemeenschappen mogelijk is;

Kortom: We vragen dat stad Peer onderzoekt of een extra installatie van zonnepanelen kan. Op die manier kan Peer zelf zijn (te veel aan) energie delen met de Perenaar.

- Of het bestuur bereid is daar dan ook in te investeren en/of de oprichting van een energiegemeenschap mee te faciliteren. Via de call groene stroom en het LEKP (Lokaal Energie en Klimaatpact) worden vanuit Vlaanderen immers financiële middelen voorzien. 

Kortom: Zo kan overtollige energie - die wordt opgewekt door zonnepanelen of PV-installaties - worden gedeeld met familie, vrienden of buren in zo’n energiegemeenschap.

Het bestuur heeft ter kennis gegeven dat ze de mogelijkheden zullen bekijken.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is