Participatie, ja, maar wel zoals zij (CD&V) het willen.

Op 6 oktober 2019

Het Participatiereglement van de stad Peer kwam als agendapunt op de gemeenteraad van 22 mei 2019.

N-VA Peer stelde zes jaar geleden voor de burger in Peer de mogelijkheid te geven om vragen aan de gemeenteraad voor te leggen (vragenkwartier). Hij kan vragen dat het beleid iets doet of juist niet doet. Dat is een duidelijke en openbare vorm van participatie. Ook een stadsdebat zagen we als een mogelijkheid.

De N-VA fractie voegde opnieuw het voorstel “vragenkwartier”als amendement aan het agendapunt toe.

Het werd door de meerderheid weggestemd.

 

Het beleid heeft een lage dunk van de Perenaars.

De burgemeester rechtvaardigt het wegstemmen met: Een vragenkwartier voor de gemeenteraad is niet laagdrempelig genoeg, de burger zou te geïntimideerd zijn als hij/zij voor een 25 koppige gemeenteraad moet verschijnen om vragen voor te leggen.

N-VA Peer vindt dat dit geen steek houdt. De mogelijkheid om verzoekschriften aan de raad te richten is wel opgenomen in het gemeentelijk reglement.

Volgens N-VA Peer getuigt deze uitleg van een onderschatting en laagdunkend gedacht over onze medeburgers. Wij zijn er van overtuigd dat heel wat Perenaars de functies van burgemeester, schepen of raadslid aan kunnen.

 

Het beleid past een mouw aan het Decreet Lokaal Bestuur.

Tweede argument van de burgemeester: De mogelijkheid bestaat om verzoekschriften aan de raad in te dienen.

Het decreet lokaal bestuur Titel 6, hoofdstuk 2 schrijft voor:

artikel 1: De gemeenteraad voert een beleid op het vlak van de betrokkenheid en de inspraak van de burgers of van de doelgroepen, met inbegrip van een regeling over het recht van de inwoners om voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad te zetten.

Van artikel 1 is niets terug te vinden in het gemeentelijk participatiereglement. 

artikel 2: De verzoeker kan in het verzoekschrift wijzen op: onvolkomenheden; onrechtvaardige zaken; lacunes in het beleid; voorstellen tot bijsturing.

Een verzoekschrift kan je richten tot elk van de gemeentelijke organen, zijnde: de gemeenteraad, de voorzitter van de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen; de burgemeester; de algemeen directeur.

Dit wordt vertaald in het door de meerderheid goedgekeurd Participatiemenu alsHeeft een groep van burgers een lumineus idee of zit hij met een prangende vraag? Dan maken zij gebruik van het College van Burgemeester en Schepenen op aanvraag. Dat wil zeggen dat een afvaardiging van het CBS langsgaat voor een buurtbabbel over een vraag of idee dat werd ingediend.

Het recht om voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad te zetten is niet hetzelfde als verzoekschriften richten aan de organenen van de gemeente.

De gemeentelijke organen uit artikel 2 worden door het beleid beperkt tot het college van burgemeester en schepenen.

 

De gemeenteraad buiten spel gezet.

Anders dan in een of ander bureel of beperkt comité moet er voor vragen en voorstellen in de gemeenteraad een gedragen en degelijk antwoord komen, bovendien is de procedure openbaar.

Het beleid wil vermijden dat eventueel (moeilijke) vragen in het openbaar moeten beantwoord worden en de andere gemeenteraadsleden (zeker oppositie) betrokken worden?

 

Opgemerkt: Een gemeenteraadslid van de meerderheid vond dat de argumentatie van N-VA voor een “Vragenkwartier” toch niet slecht was en stemde niet tegen, maar onthield zich.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is