Verslag gemeenteraad 12 oktober 2016.

Op 2 november 2016, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Gemeenteraad

1. Het verslag van de zitting van 14 september 2016 wordt goedgekeurd

2 en 3. Gemeenteraadslid Valerie Evens (CD&V) neemt ontslag en wordt vervangen door Eddy Schrooten.

4. De opheffing van aanvullend reglement aan het gemeentelijk aanvullend verkeersreglement dd. 20 oktober 1978, van toepassing op de gemeentewegen: zone 30 km/u schoolomgeving Maarlo en Zuidervest wordt goedgekeurd.

In de Sparrenstraat  wordt de vaste zone 30  behouden. De zones  30 km/u op de Zuidervest en in de Vrijheidslaan (scholen zijn verhuist naar de Campus Panhoven)worden 50 km/u.

N-VA Peer meldt de bezorgdheid van de bewoners over de snelheid  in de Vrijheidslaan en vraagt de nodige maatregelen te nemen.

De burgemeester: ‘Er worden controles uitgevoerd. Op die plaats is het niet gemakkelijk’.

Ons advies: Hier zou een mobiele flitscamera nuttig zijn.

5. Invoering 70 km/uur op gewestwegen buiten bebouwde kom: uitzonderingen.

 Het algemeen verkeersreglement Vlaanderen voert vanaf 1 januari 2017 een algemene snelheidsbeperking van 70km/u in op wegen buiten de bebouwde kom, in plaats van de tot op heden gekende 90 km/u. Deze algemene snelheidsbeperking geldt niet op autosnelwegen en 2x2 wegen gescheiden door een middenberm waar 120 km/u blijft gelden.

Agentschap Wegen en Verkeer stelt voor om voor het wegsegment N73 waar momenteel 90km/u geldt een snelheidslimiet van 90 km/u te behouden. Bijkomend stelt Agentschap Wegen en Verkeer voor om een dynamische zone 30 in te voeren op de Pieter Breugellaan, ter hoogte van de schoolomgeving in Kleine-Brogel.

Het advies is positief.

 6. Van een wijziging schema J6 jaarrekening 2015 wordt kennis genomen.

Door een foute koppeling in het softwarepakket werden enkele budgetten gekoppeld aan verkeerde rubrieken. Het budgettaire resultaat, de autofinancieringsmarge, het resultaat van het boekjaar, het balanstotaal etc. wijzigen hierdoor niet.

7. Belastingreglement m.b.t. verblijfsparken 2016-2019.

De N-VA Fractie onthoudt zich gezien er bijkomende informatie gegeven wordt die de fractie wil controleren.

Het bestaande reglement “verblijfsbelasting”  verlopen sinds 31 december 2015 zal verlengd worden tot en met 31 december 2019.

Het reglement bevat het volgende:

- Er wordt een forfaitaire belasting geheven ten laste van natuurlijke of rechtspersonen die eigenaar zijn van een verblijfspark

- Het bedrag van de verblijfsbelasting wordt in 2016 vastgesteld op 215,37 euro per bed

- Dit bedrag zal jaarlijks aangepast worden aan de gezondheidsindex

- Dit reglement loopt van 01-01-2016 tot en met 31-12-2019.

Appel berekende dat  dit neerkomt op 0.80 euro per overnachting en dus onvoldoende in verhouding tot de verblijfstaksen die in andere landen  aangerekend wordt.

De tussenkomst van de bevoegde schepen :  CP betaalt buiten de jaarlijkse forfetaire verblijfstaks per bed (er zijn ongeveer 2750 bedden) van 596.000 euro, ook 240.000 euro onroerende voorheffing en 120.000 andere heffingen. CP brengt dus bijna een miljoen euro in.  CP is een goede zaak voor Peer en voor de tewerkstelling in Peer.

De N-VA fractie had ook wat onderzoek gedaan en stelde vast.

Het gaat hier over het enige verblijfspark in Peer, Centerparcs Erperheide. Overnachtingen in andere verblijven worden niet gevat in dit reglement.

CP rekent de toerist 1.70 euro per overnachting aan. (www.centerparcs.nl/toeristenbelasting).

Bij een boeking wordt vermeld dat in de prijs alle taksen inbegrepen zijn.

700.000 overnachtingen brachten in 2010 CP Erperheide 1.190.000 euro op.

Centerparcs rekent op een gemiddelde bezettingsgraad van 70%.

CP Erperheide heeft een hoge bezettingsgraad. Goed voor 1.150.000 euro geinde verblijfstaks per jaar.

Onze mening blijft:

De gemeente  vraagt 596.000 euro. CP kan dus gemakkelijk  de onroerende voorheffing en andere heffingen betalen en verdient er nog aan.

Wie kan er in Peer zijn grondbelasting doorrekenen aan anderen?

Het doorstorten van de aan de toerist aangerekende taksen aan de gemeente is het zuiverst en eerlijk. (Het vraagt van CP wel meer administratie).

Een forfaitair bedrag van 340 euro per bed per jaar, totaal 935.000 euro, lijkt ons ook redelijker.

Erperheide is een goed draaiend park, Centerparcs zal het zeker niet sluiten als meer verblijfstaks naar de gemeente gaat.

Daarmee zou in de toekomst een toeristisch fietspad van Erperheide naar Peer aangelegd kunnen worden. De stadskas (en zo de Perenaar) wordt er beter van.

Waarom is dat in 2015 verlopen reglement al niet eerder  geagendeerd?

 

8. Verhoging maaltijdcheques vanaf 01-11-2016 wordt goedgekeurd.

Ieder personeelslid van Stad Peer en OCMW Peer heeft recht op maaltijdcheques. De waarde van een maaltijdcheque is momenteel 3,50 euro, waarvan het bestuur als werkgever 2,40 euro en de werknemer 1,10 euro bijdraagt. Concreet werd er voorzien in een verhoging van de werkgeversbijdrage van 2,40 euro naar 3,40 euro. Als de gemeente en OCMW minstens 4,36 euro bijdraagt subsidieert GSD-V (Gemeenschappelijke Sociale Dienst Lokale Besturen in Vlaanderen) respectievelijk 20.804,33 euro en 705,13 euro per jaar (onbeperkt in tijd). Concreet wordt voorgesteld om de werkgeversbijdrage van de maaltijdcheques vanaf 01-11-2016 te verhogen van 2,40 euro naar 4,40 euro. Hierdoor stijgt de totale waarde van de maaltijdcheque naar 5,50 euro. De werknemersbijdrage van 1,10 euro blijft behouden.

9. Verkaveling Burkel. Aanpassing bouwlot 54 + opname van restlot in openbaar domein wordt goedgekeurd.

 Het nieuwe afpalingsplan bevat de aanduiding enerzijds, van het bouwlot 54 zonder de bedding van de uitweg en anderzijds een restlot 126 (zijnde de bedding van de weg). Dit restlot wordt kosteloos overgedragen en opgenomen in het openbaar domein van de Stad Peer. De Stad Peer neemt de aanleg van het restlot samen met de aanlegging van de bermen voor haar rekening.

Vragen.

N-VA Peer vraagt de zebrapaden op de Peerderbaan in Wijchmaal te herschilderen, gezien ze niet  meer goed zichtbaar zijn.

De rotonde Maarlo geeft problemen voor grote en lange voertuigen. De politie is al moeten tussenkomen voor een vastgereden vrachtwagen. De bevoegde schepen: zal herbekeken worden voor een mogelijke oplossing.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is